#ketchup, #przetwory, #cukinia, #cebula, #czosnek, #ocet winny, #papryka, #przecier pomidorowy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny ketchup z cukinii.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
3 ząbki czosnku
290 g cebuli
760 g cukinii
80 g białego octu winnego
50 g cukru
200 g przecieru pomidorowego
1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrany czosnek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Dodać obraną i pokrojoną na kawałki cebulę oraz cukinię (obraną, wydrążoną), zmiksować 20 sekund/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać ocet, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 15 minut/Varoma/obr. 2. Dodać cukier, przecier pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 15 minut/Varoma/obr. 2. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 1 minutę/obr. 5-10 (stopniowo zwiększając obroty). Gotowy ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: