rondel

#ketchup, #przetwory, #cukinia, #cebula, #czosnek, #ocet winny, #papryka, #przecier pomidorowy, #Thermomix

21 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ketchup z cukinii 

Pyszny ketchup z cukinii.

Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.

Składniki

  • 3 ząbki czosnku

  • 290 g cebuli

  • 760 g cukinii

  • 80 g białego octu winnego

  • 50 g cukru

  • 200 g przecieru pomidorowego

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 1 łyżeczka soli

  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

Sposób przygotowania

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrany czosnek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Dodać obraną i pokrojoną na kawałki cebulę oraz cukinię (obraną, wydrążoną), zmiksować 20 sekund/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać ocet, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 15 minut/Varoma/obr. 2. Dodać cukier, przecier pomidorowy, paprykę słodką, sól i pieprz, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparować 15 minut/Varoma/obr. 2. Założyć miarkę na pokrywę naczynia miksującego, zmiksować 1 minutę/obr. 5-10 (stopniowo zwiększając obroty). Gotowy ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: