rondel

#ketchup, #przetwory, #papryka, #czosnek, #ocet, #przecier pomidorowy, #olej, #chili

17 września 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Ketchup z papryki

Ciekawy w smaku ketchup z papryki czerwonej.

Przepis dostałam od Teściowej.

Składniki

  • 3 kg papryki czerwonej bez gniazd nasiennych

  • 2 główki czosnku

  • 450g cukru

  • 0,25 - 0,5 l oleju

  • 70 g soli

  • 0,5 l przecieru pomidorowego typu passata

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 5 liści laurowych

  • 1 szklanka octu spirytusowego 10 %

  • 0,5 łyżeczki chili (opcjonalnie)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Paprykę umyć, drobno pokroić, dodać olej, gotować poł godziny. Dodać cukier, przecier pomidorowy, sól, ziele angielskie i liście laurowe, całość gotować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek oraz ocet, ponownie odparować. Na samym końcu można dodać chili, dokładnie wymieszać. Gotowy ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: