#ketchup, #przetwory, #papryka, #czosnek, #ocet, #przecier pomidorowy, #olej, #chili
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy w smaku ketchup z papryki czerwonej.
Przepis dostałam od Teściowej.
3 kg papryki czerwonej bez gniazd nasiennych
2 główki czosnku
450g cukru
0,25 - 0,5 l oleju
70 g soli
0,5 l przecieru pomidorowego typu passata
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 szklanka octu spirytusowego 10 %
0,5 łyżeczki chili (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Paprykę umyć, drobno pokroić, dodać olej, gotować poł godziny. Dodać cukier, przecier pomidorowy, sól, ziele angielskie i liście laurowe, całość gotować, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Wyłowić liście laurowe i ziele angielskie, zmiksować blenderem ręcznym typu żyrafa. Dodać obrany i drobno posiekany czosnek oraz ocet, ponownie odparować. Na samym końcu można dodać chili, dokładnie wymieszać. Gotowy ketchup przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: