#dania główne, #kiełbasa, #por, #papryka, #pomidor, #czosnek, #bazylia, #oregano, #pietruszka, #przecier pomidorowy, #sos sojowy
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybkie w przygotowaniu danie dla zabieganych.
Przepis ze strony https://www.lekcjewkuchni.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
2 kiełbasy śląskie/ 1 kiełbasa toruńska / 1 kiełbasa podwawelska
1 papryka czerwona
1 duży pomidor
0,5 dużego pora
3 łyżki przecieru pomidorowego
300 ml rosołu / bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżeczka majeranku suszonego
0,5 łyżeczki tymianku suszonego
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
1 łyżeczka papryki czerwonej mielonej
1 łyżeczka oregano suszonego
1,5 łyżki sosu sojowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie tradycyjne:
Kiełbasę ponacinać, usmażyć na patelni na rumiano. Odłożyć na ręcznik papierowy. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Pomidora umyć, pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić na półplasterki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Na patelnię po kiełbasie wrzucić paprykę i pora, smażyć razem kilka minut. Dodać pomidora, czosnek, przecier pomidorowy, rosół / bulion drobiowy, sos sojowy oraz przyprawy (suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, majeranek, tymianek, pieprz, sól, paprykę słodką, oregano). Dusić na małym ogniu, aż składniki będą miękkie. Pod koniec dodać usmażoną kiełbasę, aby się zagrzała. Posypać natką pietruszki. Podawać na przykład z pieczonymi ziemniakami.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: