rondel

#klopsiki, #mięsa, #dania główne, #mięso mielone, #sos, #cebula, #olej, #pieczarki, #śmietanka 30 %

03 października 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Na specjalne życzenie Córeczki powstało to danie ;)

#przepis autorski

Składniki

Klopsiki:

  • 300 g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia

  • 0,5 cebuli

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • olej do smażenia

Sos:

  • 0,5 kg pieczarek

  • 0,5 cebuli

  • olej do smażenia

  • szklanka rosołu / bulionu drobiowego

  • 300 g śmietanki 30 % 

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do mięsa mielonego dodać obraną i bardzo drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą, sól, pieprz i jajko, dokładnie wymieszać. Formować nieduże kulki, każdą z nich obtoczyć w bułce tarce. Obsmażyć klopsiki na niewielkiej ilości oleju na głębokiej patelni.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do cebuli. Smażyć 2-3 minut. Dodać rosół / bulion drobiowy oraz śmietankę 30%. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.

Gotowym sosem zalać klopsiki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: