#klopsiki, #mięsa, #dania główne, #mięso mielone, #sos, #cebula, #olej, #pieczarki, #śmietanka 30 %
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Na specjalne życzenie Córeczki powstało to danie ;)
#przepis autorski
Klopsiki:
300 g mięsa mielonego
1 jajko
5 łyżek bułki tartej + do obtoczenia
0,5 cebuli
0,5 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
olej do smażenia
Sos:
0,5 kg pieczarek
0,5 cebuli
olej do smażenia
szklanka rosołu / bulionu drobiowego
300 g śmietanki 30 %
sól
pieprz czarny mielony
Wykonanie tradycyjne:
Do mięsa mielonego dodać obraną i bardzo drobno posiekaną cebulę, bułkę tartą, sól, pieprz i jajko, dokładnie wymieszać. Formować nieduże kulki, każdą z nich obtoczyć w bułce tarce. Obsmażyć klopsiki na niewielkiej ilości oleju na głębokiej patelni.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do cebuli. Smażyć 2-3 minut. Dodać rosół / bulion drobiowy oraz śmietankę 30%. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
Gotowym sosem zalać klopsiki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: