#kluski, #desery, #dania główne, #drożdze, #czekolada, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne, domowe kluski na parze.
Tym razem z czekoladą ;)
#przepis autorski
Na 10 sztuk:
175 ml mleka
2 łyżki cukru
350 - 400 g mąki pszennej + 1 łyżka
20 g świeżych drożdży
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki masła
500 g wody
20 kostek czekolady
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić, odstawić. Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. Wymieszać, odstawić na 15 minut. Do rozczynu przesiać resztę mąki, dodać sól i rozkłócone jajko. Wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło. (Ja podczas wyrabiania trochę podsypuje mąką, bo ciasto się bardzo klei). Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować 10 klusek. Do każdej włożyć po 2 kostki czekolady, dokładnie skleić. Gotowe kluski przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gotować na parze około 15 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier, ciepłe mleko, mąkę, miękkie masło, jajko, sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, uformować 10 klusek. Do każdej włożyć po 2 kostki czekolady, dokładnie skleić. Dolną część przystawki Varoma i wkład Varoma posmarować masłem. Ułożyć na nich kluski, przykryć pokrywą przystawki Varoma. Odstawić na 30 minut do podwojenia objętości. Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć przystawkę Varoma wraz z kluskami. Gotować na parze około 20 minut/Varoma/obr. 1. Przed zdjęciem pokrywy odczekać 2 minuty.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: