Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a potem mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) na złoty kolor (około 20 minut).

 

Wykonanie w Thermomixie:

Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać białka i sól, ubijać 3 ,5 minuty/obr. 3.5. Następnie ubijając kolejne 2 minuty/obr. 2.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier, a po nim mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu wymieszać 2 minuty/obr. 2 dodając stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia miksującego wiórki kokosowe. Masę przełożyć do innego naczynia. Wykładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) na złoty kolor (około 20 minut).

Sposób przygotowania

  • 4 białka

  • 0,5-0,75 szklanki cukru

  • 200 g wiórek kokosowych

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

  • szczypta soli

Składniki

Długo szukałam dobrego przepisu na kokosanki.

W końcu znalazłam rozpływające się ciasteczka na bazie bezy, mniam ;)

Przepis znalazłam na stronie https://kuchniaagaty.pl/.

Kokosanki

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

17 września 2020

#ciasteczka, #desery, #kokos, #mąka ziemniaczana, #Thermomix

rondel