#ciasteczka, #desery, #kokos, #mąka ziemniaczana, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Długo szukałam dobrego przepisu na kokosanki.
W końcu znalazłam rozpływające się ciasteczka na bazie bezy, mniam ;)
Przepis znalazłam na stronie https://kuchniaagaty.pl/.
4 białka
0,5-0,75 szklanki cukru
200 g wiórek kokosowych
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Wykonanie tradycyjne:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, a potem mąkę ziemniaczaną. Na końcu dodać wiórki kokosowe, wymieszać. Wykładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) na złoty kolor (około 20 minut).
Wykonanie w Thermomixie:
Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać białka i sól, ubijać 3 ,5 minuty/obr. 3.5. Następnie ubijając kolejne 2 minuty/obr. 2.5 przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier, a po nim mąkę ziemniaczaną. Na samym końcu wymieszać 2 minuty/obr. 2 dodając stopniowo przez otwór w pokrywie naczynia miksującego wiórki kokosowe. Masę przełożyć do innego naczynia. Wykładać łyżką na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) na złoty kolor (około 20 minut).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: