rondel

#mięsa, #dania główne, #mięso mielone, #ziemniaki, #cebula, #ser żółty, #olej, #Thermomix

11 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kotlety mielone (faszyrki)

Prosty przepis na klasykę polskiego stołu.

Składniki

  • 4 ziemniaki

  • 0,75 l wody do gotowania

  • 0,5 kg mięsa mielonego z szynki

  • 2 średnie cebule

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • ser żółty w kostce

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki, ugotować. Po ugotowaniu pognieść, ostudzić. Dodać do nich mięso mielone, drobno posiekaną cebulę i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Ser żółty pokroić w dość grube słupki. Formować z mięsa z dodatkami kotlety, do każdego wsadzić słupek sera żółtego. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż skórka będzie chrupiąca.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić na ćwiartki. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki, oprószyć solą, gotować na parze około 20 minut/Varoma/obr. 1 lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Przełożyć do innego naczynia, pognieść, ostudzić. Umyć naczynie miksujące.  Do czystego i suchego naczynia miksującego obrane i pokrojone w ćwiartki cebule, rozdrobnić 7 sekund/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać mięso, 0,5 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać  15 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać 3 łyżki bułki tartej, wymieszać 15 sekund/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Ser żółty pokroić w dość grube słupki. Formować z mięsa z dodatkami kotlety, do każdego wsadzić słupek sera żółtego. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż skórka będzie chrupiąca.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: