rondel

#mięsa, #dania główne, #kurczak, #panierka, #czosnek, #papryka, #chili, #olej

02 listopada 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kotlety pożarskie

Ciekawa alternatywa dla kotletów z piersi z kurczaka.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka

  • 2 jajka

  • 1 łyżeczka miękkiego masła

  • 2 łyżki mąki pszennej + do panierowania

  • bułka tarta

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

  • olej do smażenia

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 / 4 dużej czerwonej papryki

  • szczypta chili

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, bardzo drobno posiekać. Oddzielić białko od żółtka z jednego jajka (drugie jest do panierowania). Żółtko dokładnie utrzeć z masłem. Dodać ubitą pianę z białka, czosnek obrany i bardzo drobno posiekany, paprykę drobno pokrojoną, mąkę, mięso, chili, pieprz i sól. Na końcu dodać bułkę tartą (tyle, aby mięso dało się dobrze formować). Z tak przygotowanej masy robić kotlety. Następnie obtoczyć je w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: