#mięsa, #dania główne, #kurczak, #panierka, #czosnek, #papryka, #chili, #olej
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawa alternatywa dla kotletów z piersi z kurczaka.
Przepis znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
2 piersi z kurczaka
2 jajka
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki mąki pszennej + do panierowania
bułka tarta
0,25 łyżeczki soli
0,25 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
olej do smażenia
2 ząbki czosnku
1 / 4 dużej czerwonej papryki
szczypta chili
Wykonanie tradycyjne:
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, bardzo drobno posiekać. Oddzielić białko od żółtka z jednego jajka (drugie jest do panierowania). Żółtko dokładnie utrzeć z masłem. Dodać ubitą pianę z białka, czosnek obrany i bardzo drobno posiekany, paprykę drobno pokrojoną, mąkę, mięso, chili, pieprz i sól. Na końcu dodać bułkę tartą (tyle, aby mięso dało się dobrze formować). Z tak przygotowanej masy robić kotlety. Następnie obtoczyć je w mącę, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: