#mięsa, #dania główne, #pietruszka, #oliwa z oliwek, #czosnek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Idealnie nadają się do hamburgerów ;)
350 g wołowiny
100 g słoniny
sól
pieprz
natka pietruszki
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
Wykonanie tradycyjne:
Wołowinę zmielić razem ze słoniną bez skóry. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać do niej drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podzielić na 4 kulki, a następnie spłaszczyć dłonią. Przed smażeniem nasmarować każdy oliwą. Piec na rozgrzanej patelni.
Wykonanie w Thermomixie:
Wołowinę zmielić razem ze słoniną bez skóry, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego porwaną na kawałki natkę pietruszki oraz obrany i pokrojony na kawałki czosnek, rozdrobnić 7 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać wołowinę, 0,5 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać 25 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Gotową masę podzielić na 4 kulki, a następnie spłaszczyć dłonią. Przed smażeniem nasmarować każdy oliwą. Piec na rozgrzanej patelni.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: