rondel

#mięsa, #dania główne, #pietruszka, #oliwa z oliwek, #czosnek, #Thermomix

22 lutego 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kotlety wołowo-wieprzowe

Idealnie nadają się do hamburgerów ;)

Składniki

  • 350 g wołowiny

  • 100 g słoniny

  • sól

  • pieprz

  • natka pietruszki

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wołowinę zmielić razem ze słoniną bez skóry. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać do niej drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podzielić na 4 kulki, a następnie spłaszczyć dłonią. Przed smażeniem nasmarować każdy oliwą. Piec na rozgrzanej patelni.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Wołowinę zmielić razem ze słoniną bez skóry, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego porwaną na kawałki natkę pietruszki oraz obrany i pokrojony na kawałki czosnek, rozdrobnić 7 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać wołowinę, 0,5 łyżeczki soli i 0,25 łyżeczki pieprzu, dokładnie wymieszać  25 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Gotową masę podzielić na 4 kulki, a następnie spłaszczyć dłonią. Przed smażeniem nasmarować każdy oliwą. Piec na rozgrzanej patelni.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: