#krem, #budyń, #inne, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Banalnie prosty przepis na pyszny krem idealny do karpatki czy ptysi.
Przepis znalazłam na stronie http://www.zrobtosmacznie.pl/.
1 budyń śmietankowy bez cukru
250 ml mleka
3 łyżki cukru
125 g miękkiego masła
Wykonanie tradycyjne:
W garnku do gotowania mleka / budyniu zagotować 150 ml mleka z 3 łyżkami cukru. Pozostałe mleko wymieszać z proszkiem budyniowym. Do gotującego się mleka wlać wymieszany budyń, ciągle mieszając zagotować. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na gładką masę. Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu, aż powstanie jednolita masa.
!W trakcie studzenia nie mieszać kremu!
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, miękkie masło oraz budyń śmietankowy bez cukru, podgrzewać 7 minut/90°C/obroty wsteczne/obr. 3. Przełożyć do miski, odstawić do całkowitego ostudzenia i zgęstnienia.
!W trakcie studzenia nie mieszać kremu!
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: