#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #kiełbasa, #pieczarki, #cebula, #papryka, #ser żółty, #olej, #woda gazowana, #pizza, #panierka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna "inna" wersja tradycyjnych krokietów ;)
#przepis autorski
Ciasto:
0,5 l mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
mąka pszenna
Farsz:
pieczarki
1 papryka czerwona
kiełbasa śląska lub podwawelska
1 cebula
200 g sera żółtego
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wlać mleko i wodę gazowaną. Dodać jajko, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę (tyle żeby ciasto się lało, ale nie było zbyt gęste). Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z każdej strony na złoty kolor.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć razem na niewielkiej ilości tłuszczu. Przełożyć do miski. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, dodać do pieczarek. Posolić, popieprzyć, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż pieczarki i papryka będą miękkie. Dodać do reszty farszu, ostudzić. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić według uznania solą i pieprzem.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, wodę gazowaną, jajko, cukier, sól oraz mąkę (250-300 g), zmiksować 30 sekund/obr. 4. Ciasto przelać do innego naczynia. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 6 sekund/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksującego. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Pieczarki obrać, pokroić. Dodać kiełbasę pokrojoną w półplasterki, pieczarki oraz paprykę, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Całość dodać do odstawionego sera. Wymieszać, doprawić według uznania solą i pieprzem.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: