Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wlać mleko i wodę gazowaną. Dodać jajko, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę (tyle żeby ciasto się lało, ale nie było zbyt gęste). Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, kiełbasę pokroić na pół talarki, przesmażyć razem na maśle. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, dodać do pieczarek. Posolić, popieprzyć, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu aż pieczarki i papryka będą miękkie. Dodać do reszty farszu, ostudzić. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić według uznania solą i pieprzem.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć.
Ciasto:
0,5 l mleka
szklanka wody gazowanej
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
jajko
mąka
Farsz:
pieczarki
1 papryka czerwona
kiełbasa śląska lub podwawelska
cebula
200 g sera żółtego gouda
sól
pieprz
Kolejna "inna" wersja tradycyjnych krokietów ;)
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #pieczarki, #cebula, #papryka, #ser żółty, #pizza