Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do miski wlać mleko i wodę gazowaną. Dodać jajko, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę (tyle żeby ciasto się lało, ale nie było zbyt gęste). Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z każdej strony na złoty kolor.

Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać do niego cebulę i czosnek. Smażyć razem kilka minut. Przełożyć do miski. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, dodać do pieczarek. Posolić, popieprzyć, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż pieczarki i papryka będą miękkie. Dodać do reszty farszu, ostudzić. Ser pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić według uznania solą i pieprzem.

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, wodę gazowaną, jajko, cukier, sól oraz mąkę (250-300 g), zmiksować 30 sekund/obr. 4. Ciasto przelać do innego naczynia. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. 

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 6 sekund/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksującego. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę oraz czosnek, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać łyżkę oleju, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Dodać boczek bez skóry pokrojony w drobna kostkę, pieczarki oraz paprykę, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Całość dodać do odstawionego sera. Wymieszać, doprawić według uznania solą i pieprzem. 

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 0,5 l mleka

  • 1 szklanka wody gazowanej

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • 1 jajko

  • mąka pszenna

Farsz:

  • 1 papryka czerwona

  • 1 cebula

  • 8 dużych pieczarek

  • 8 plasterków sera żółtego 

  • 4 ząbki czosnku

  • kawałek boczku wędzonego

  • sól

  • pieprz czarny mielony 

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Składniki

Kolejna wersja moich krokietów pizzowych ;)

Krokiety pizzowe II

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

20 maja 2022

#krokiety, #dania główne, #naleśniki,  #pieczarki, #cebula, #papryka, #ser żółty, #boczek, #czosnek, #olej, #woda gazowana, #pizza, #Thermomix

rondel