#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #pieczarki, #cebula, #papryka, #ser żółty, #boczek, #czosnek, #olej, #woda gazowana, #pizza, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna wersja moich krokietów pizzowych ;)
#przepis autorski
Ciasto:
0,5 l mleka
1 szklanka wody gazowanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 jajko
mąka pszenna
Farsz:
1 papryka czerwona
1 cebula
8 dużych pieczarek
8 plasterków sera żółtego
4 ząbki czosnku
kawałek boczku wędzonego
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wlać mleko i wodę gazowaną. Dodać jajko, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę (tyle żeby ciasto się lało, ale nie było zbyt gęste). Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z każdej strony na złoty kolor.
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać do niego cebulę i czosnek. Smażyć razem kilka minut. Przełożyć do miski. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, dodać do pieczarek. Posolić, popieprzyć, smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, aż pieczarki i papryka będą miękkie. Dodać do reszty farszu, ostudzić. Ser pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić według uznania solą i pieprzem.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, wodę gazowaną, jajko, cukier, sól oraz mąkę (250-300 g), zmiksować 30 sekund/obr. 4. Ciasto przelać do innego naczynia. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić 6 sekund/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksującego. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę oraz czosnek, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać łyżkę oleju, dusić 2 minuty/120ºC/obr. 1. Pieczarki obrać, pokroić. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Dodać boczek bez skóry pokrojony w drobna kostkę, pieczarki oraz paprykę, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Całość dodać do odstawionego sera. Wymieszać, doprawić według uznania solą i pieprzem.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: