rondel

#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #kapusta kiszona, #cebula, #olej

13 kwietnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Krokiety po mojemu

Tradycyjne krokiety są z mięsem.

U mnie domu nikt za takimi nie przepadał, więc moja Babcia wraz z Mamą wymyśliły inną wersję.

Składniki

Ciasto:

  • 0,5 l mleka

  • szklanka wody gazowanej

  • płaska łyżeczka cukru

  • łyżeczka soli

  • jajko

  • mąka pszenna

Farsz:

  • ziemniaki

  • 0,5 kg kapusty kiszonej

  • 1 cebula

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 1  łyżka masła

Dodatkowo:

  • jajko

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski wlać mleko i wodę gazowaną. Dodać jajko, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę (tyle żeby ciasto się lało, ale nie było zbyt gęste). Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane pognieść z solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, udusić na maśle. Dodać do ziemniaków. Kapustę kiszoną ugotować (żeby była miękka, ale nie rozgotowana), odcisnąć sok i drobno pokroić. Dodać do reszty farszu. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Podawać same lub z sosem grzybowym. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: