#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #kapusta kiszona, #cebula
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Tradycyjne krokiety są z mięsem.
U mnie domu nikt za takimi nie przepadał, więc moja Babcia wraz z Mamą wymyśliły inną wersję.
Ciasto:
0,5 l mleka
szklanka wody gazowanej
płaska łyżeczka cukru
łyżeczka soli
jajko
mąka pszenna
Farsz:
ziemniaki
0,5 kg kapusty kiszonej
cebula
sól
pieprz
Dodatkowo:
jajko
bułka tarta
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wlać mleko i wodę gazowaną. Dodać jajko, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę (tyle żeby ciasto się lało, ale nie było zbyt gęste). Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane pognieść z solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, udusić na maśle. Dodać do ziemniaków. Kapustę kiszoną ugotować (żeby była miękka, ale nie rozgotowana), odcisnąć sok i drobno pokroić. Dodać do reszty farszu. Dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Podawać same lub z sosem grzybowym.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave