Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Do miski wlać mleko i wodę gazowaną. Dodać jajko, cukier i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę (tyle żeby ciasto się lało, ale nie było zbyt gęste). Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować. Ugotowane pognieść z solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, udusić na maśle. Dodać do ziemniaków. Kapustę kiszoną ugotować (żeby była miękka, ale nie rozgotowana), odcisnąć sok i drobno pokroić. Dodać do reszty farszu. Dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem.

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Podawać same lub z sosem grzybowym. 

Sposób przygotowania

Ciasto:

  • 0,5 l mleka

  • szklanka wody gazowanej

  • płaska łyżeczka cukru

  • łyżeczka soli

  • jajko

  • mąka pszenna

Farsz:

  • ziemniaki

  • 0,5 kg kapusty kiszonej

  • cebula

  • sól

  • pieprz

Dodatkowo:

  • jajko

  • bułka tarta

Składniki

Tradycyjne krokiety są z mięsem.

U mnie domu nikt za takimi nie przepadał, więc moja Babcia wraz z Mamą wymyśliły inną wersję.

Krokiety po mojemu

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

13 kwietnia 2021

#krokiety, #dania główne, #naleśniki,  #kapusta kiszona, #cebula

rondel