#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #kapusta kiszona, #cebula, #pieczarki, #boczek, #olej
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Kolejna wersja moich ulubionych krokietów ;)
#przepis autorski
Na 10-12 sztuk:
Ciasto:
50 g masła
600 ml mleka
300 g mąki pszennej
0,25 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka pomidorów z chili i oregano
Farsz:
6 średnich ziemniaków
kawałek boczku wędzonego
250 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 średnia cebula
sól
pieprz czarny mielony
Dodatkowo:
jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i pomidorami z chili i oregano. Wlać mleko, masło oraz jajko, dokładnie wymieszać. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.
Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać do boczku. Cebulę obrać, drobno poszatkować, udusić na tłuszczu z boczku. Pod koniec duszenia dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki. Posolić, popieprzyć. Dusić razem na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać do ziemniaków i boczku. Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno pokroić. Dodać do reszty farszu. Dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: