rondel

#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #kapusta kiszona, #cebula, #pieczarki, #boczek, #olej

16 lipca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Krokiety po mojemu II

Kolejna wersja moich ulubionych krokietów ;)

#przepis autorski

Składniki

Na 10-12 sztuk:

Ciasto:

  • 50 g masła

  • 600 ml mleka

  • 300 g mąki pszennej

  • 0,25 łyżeczki soli

  • 1 jajko

  • 1 łyżka pomidorów z chili i oregano

Farsz:

  • 6 średnich ziemniaków

  • kawałek boczku wędzonego

  • 250 g kapusty kiszonej

  • 250 g pieczarek

  • 1 średnia cebula

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Dodatkowo:

  • jajko

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i pomidorami z chili i oregano. Wlać mleko, masło oraz jajko, dokładnie wymieszać. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty kolor.

Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę, przesmażyć. Dodać do boczku. Cebulę obrać, drobno poszatkować, udusić na tłuszczu z boczku. Pod koniec duszenia dodać obrane i drobno pokrojone pieczarki. Posolić, popieprzyć. Dusić razem na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać do ziemniaków i boczku. Kapustę kiszoną odcisnąć, drobno pokroić. Dodać do reszty farszu. Dokładnie wymieszać. Doprawić według uznania solą i pieprzem.

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: