#krokiety, #naleśniki, #cebula, #ser biały, #ziemniaki, #olej, #dania główne, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przeglądając kiedyś przepisy w internecie natknęłam się na krokiety ruskie.
Postanowiłam je zrobić, ale po swojemu.
#przepis autorski
Naleśniki:
50 g masła
350 g mleka
1 jajko
1/4 łyżeczki cukru
200 g mąki pszennej
1 łyżeczki soli
Farsz:
ziemniaki
125 g sera białego półtłustego
sól
pieprz czarny mielony
1 cebula
1 łyżka masła
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Wlać mleko, masło oraz jajko, dokładnie wymieszać. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać razem z serem białym do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Podawać ciepłe.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 minuty/70ºC/obr. 1. Dodać mleko, jajko, cukier, sól oraz mąkę, zmiksować 30 sekund/obr. 5. Ciasto przelać do innego naczynia. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor.
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, ostudzić, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać ziemniaki, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4. Dodać ser biały, cebulę, sól (0,5 łyżeczki), pieprz (0,25 łyżeczki), wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 3.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Podawać ciepłe.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: