rondel

#krokiety, #naleśniki, #cebula, #ser biały, #ziemniaki, #olej, #dania główne, #Thermomix

30 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Krokiety ruskie

Przeglądając kiedyś przepisy w internecie natknęłam się na krokiety ruskie.

Postanowiłam je zrobić, ale po swojemu.

#przepis autorski

Składniki

Naleśniki:

  • ​​50 g masła

  • 350 g mleka

  • 1 jajko

  • 1/4 łyżeczki cukru

  • 200 g mąki pszennej

  • 1 łyżeczki soli

 

Farsz:

  • ziemniaki

  • 125 g sera białego półtłustego

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

 

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Wlać mleko, masło oraz jajko, dokładnie wymieszać. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. 

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać razem z serem białym do ziemniaków. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. 

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Podawać ciepłe.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 2 minuty/70ºC/obr. 1. Dodać mleko, jajko, cukier, sól oraz mąkę, zmiksować 30 sekund/obr. 5. Ciasto przelać do innego naczynia. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. 

Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane odlać, ostudzić, pokroić na kawałki. Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać ziemniaki, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4. Dodać ser biały, cebulę, sól (0,5 łyżeczki), pieprz (0,25 łyżeczki), wymieszać przy pomocy kopystki 30 sekund/obr. 3.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Podawać ciepłe.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: