#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #mięso mielone, #kapusta kiszona, #cebula, #marchewka, #olej, #panierka
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam wielką ochotę na krokiety, ale tym razem z mięsem i kapustą kiszoną.
Przepis na ciasto naleśnikowe znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
#przepis autorski na farsz
Ciasto:
250 ml wody
250 ml mleka
0,5 łyżeczki soli
3 jajka
300 g mąki pszennej
Farsz:
250 g mięsa mielonego
0,5 dużej marchewki
1 cebula
200 g kapusty kiszonej
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
1 łyżeczka masła
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wlać mleko, wodę, dodać jajka i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z każdej strony na złoty kolor.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Kapustę kiszoną ugotować (żeby była miękka, ale nie rozgotowana), odcisnąć sok i drobno pokroić. Dodać do niej mięso mielone, cebulę i marchewkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: