#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #mięso mielone, #pieczarki, #cebula, #marchewka, #ser żółty, #sos sojowy, #olej, #czosnek, #śmietana 18 %
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam wielką ochotę na krokiety, ale z mięsem.
Tak powstał ten przepis ;)
#przepis autorski
Ciasto:
50 g masła
600 ml mleka
1 łyżeczka soli
2 jajka
300 g mąki pszennej
Farsz:
250 g mięsa mielonego
1 mała marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g sera żółtego
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Sos pieczarkowy:
8 dużych pieczarek
1 cebula
1 szklanka śmietany 18 %
2 łyżeczki mąki pszennej
sól
pieprz czarny mielony
sos sojowy
2 łyżeczki masła
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Do miski wlać mleko i rozpuszczone masło. Dodać jajka i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z każdej strony na złoty kolor.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do cebuli. Smażyć 2-3 minut. Śmietanę 18 % dokładnie zmieszać z mąką, wlać na patelnię. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż mąka straci surowość.
Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę, czosnek i marchewkę. Smażyć razem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do ostudzonych rzeczy, dokładnie wszystko wymieszać.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Polać sosem pieczarkowym.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: