rondel

#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #mięso mielone, #pieczarki, #cebula, #marchewka, #ser żółty, #sos sojowy, #olej, #czosnek, #śmietana 18 %

15 grudnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Krokiety z mięsem i serem

Miałam wielką ochotę na krokiety, ale z mięsem.

Tak powstał ten przepis ;)

#przepis autorski

Składniki

Ciasto:

  • 50 g masła

  • 600 ml mleka

  • 1 łyżeczka soli

  • 2 jajka

  • 300 g mąki pszennej

 

Farsz:

  • 250 g mięsa mielonego

  • 1 mała marchewka

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 200 g sera żółtego 

  • sól

  • pieprz czarny mielony 

  • olej do smażenia

 

Sos pieczarkowy:

  • 8 dużych pieczarek

  • 1 cebula

  • 1 szklanka śmietany 18 %

  • 2 łyżeczki mąki pszennej

  • sól

  • pieprz czarny mielony 

  • sos sojowy

  • 2 łyżeczki masła

 

Dodatkowo:

  • 2 jajka

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do miski wlać mleko i rozpuszczone masło. Dodać jajka i sól. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać mąkę. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z każdej strony na złoty kolor.

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Pieczarki obrać, pokroić w plastry, wrzucić do cebuli. Smażyć 2-3 minut. Śmietanę 18 % dokładnie zmieszać z mąką, wlać na patelnię. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż mąka straci surowość.

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebulę, czosnek i marchewkę. Smażyć razem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do ostudzonych rzeczy, dokładnie wszystko wymieszać.

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Polać sosem pieczarkowym.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: