#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #mięso mielone, #pieczarki, #por, #marchewka, #szpiank, #ser żółty, #olej, #czosnek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i bardzo syte naleśniki.
#przepis autorski
Farsz:
150 g świeżego szpinaku
200 g mięsa mielonego
1 mała marchewka
kawałek pora
3 duże świeże / mrożone liście czosnku niedźwiedziego
100 g sera żółtego
8 pieczarek
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Dodatkowo:
4 naleśniki
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Szpinak dokładnie opłukać, wysuszyć. Przełożyć na suchą patelnię, podgrzewać ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, przełożyć do innego naczynia, odstawić. Por i czosnek niedźwiedzi drobno pokroić. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego por, czosnek i marchewkę. Przesmażyć. Dodać oczyszczone i pokrojone na kawałki pieczarki. Dusić, aż nadmiar wody odparuje. Dodać odstawiony szpinak. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Ostudzić. Ser żółty zetrzeć na grubych oczkach. Dodać do ostudzonych rzeczy, dokładnie wszystko wymieszać.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: