rondel

#krokiety, #dania główne, #naleśniki, #olej, #pieczarki, #cebula dymka, #panierka, #Thermomix 

22 sierpnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Krokiety z pieczarkami

Pyszne krokiety z pieczarkami.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Na 6 - 8 sztuk:

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 1 łyżka oleju

Farsz:

  • 500 g pieczarek

  • 2 cebule dymki (bez szczypiorku)

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • jajko

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Wlać mleko, olej oraz jajko, dokładnie wymieszać. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. 

Pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki. Dusić na odrobinie oleju, aż nadmiar wody odparuje. Cebule dymki, drobno pokroić, dodać do pieczarek, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Podawać ciepłe.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać mleko, jajko, olej, sól oraz mąkę, zmiksować 30 sekund/obr. 5. Ciasto przelać do innego naczynia. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor. Umyć naczynie miksujące.

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obrane i pokrojone na kawałki pieczarki, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać olej (2 łyżki), dusić 4 minuty/120ºC/obr. 1. Cebule dymki, drobno pokroić, dodać do pieczarek, wymieszać 10 sekund/obroty wsteczne/obr 2. Doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać.

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Przed podaniem na stół opanierować krokiety (w jajku i bułce tartej), usmażyć. Podawać ciepłe.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: