#królik, #mięsa, #dania główne, #margaryna, #smalec, #czosnek
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny, mięciutki królik, pieczony w całości.
Przepis dostałam od Teściowej.
1 cały królik bez wnętrzności i skóry
125 g margaryny
100 g smalcu
sól
czosnek
Wykonanie tradycyjne:
Królika opłukać, osuszyć, wyczyścić. Natrzeć dokładnie solą i drobno posiekanym, obranym czosnkiem. Do dużej brytfanny dać smalec i margarynę, rozpuścić. Na rozpuszczony tłuszcz dać wcześniej przygotowanego królika, przykryć. Odstawić na minimum 3 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 70 minut (mięso musi być miękkie). Po ty czasie można jeszcze odkryć, zapiekać dodatkowe 15 minut, aby królik się przyrumienił.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: