rondel

#królik, #mięsa, #dania główne, #margaryna, #smalec, #czosnek

19 listopada 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Królik pieczony

Pyszny, mięciutki królik, pieczony w całości.

Przepis dostałam od Teściowej.

Składniki

  • 1 cały królik bez wnętrzności i skóry

  • 125 g margaryny

  • 100 g smalcu

  • sól

  • czosnek

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Królika opłukać, osuszyć, wyczyścić. Natrzeć dokładnie solą i drobno posiekanym, obranym czosnkiem. Do dużej brytfanny dać smalec i margarynę, rozpuścić. Na rozpuszczony tłuszcz dać wcześniej przygotowanego królika, przykryć. Odstawić na minimum 3 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 70 minut (mięso musi być miękkie). Po ty czasie można jeszcze odkryć, zapiekać dodatkowe 15 minut, aby królik się przyrumienił.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: