#królik, #grzyby, #dania główne, #mięsa, #śmietana 18 %, #sos, #cebula
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Mój pierwszy królik w życiu.
Przepis dostałam od koleżanki.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1 królik
2 cebule
1 solidna garść suszonych grzybów
sól
pieprz czarny mielony
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
150 ml śmietany 18%
3 łyżki masła
bulion drobiowy / rosół
Wykonanie tradycyjne:
Grzyby suszone dzień wcześniej namoczyć. Królika wypłukać, osuszyć, podzielić na części. Na głębokiej patelni roztopić masło, zrumienić na nim mięso. Dodać obrane, pokrojone w kostkę cebule, podsmażyć. Grzyby przecedzić, pokroić na mniejsze kawałki, dorzucić do patelni. Całość podlać bulionem drobiowym / rosołem wymieszanym z wodą z moczenia grzybów. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Przed podaniem zabielić śmietaną 18 %. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: