Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąki, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtko, cukier i sól. Zagnieść ciasto. Owinąć w folię spożywczą schłodzić w lodówce godzinę.  Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,3 cm. Wycinać foremką ciasteczka, na każdym z nich odbić stempelek. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Schować blachę z ciastkami do lodówki, aż piekarnik uzyska pożądaną temperaturę. Piec w piekarniku nagrzanym 180ºC około 10-15 minut (termoobieg). Upieczone ciastka studzić na kratce. Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Sposób przygotowania

Na 28 sztuk:

  • 140 g zimnego masła

  • 1 żółtko

  • 180 g mąki pszennej

  • 20 g mąki ziemniaczanej

  • 60 g cukru pudru

  • szczypta soli

Składniki

Co roku na słoikach z nutelli znajdowały się stempelki do ciastek.

Długo szukałam przepisu na ciastka na których by się wzór utrzymał podczas pieczenia.

W końcu znalazłam na stronie https://justynadragan.pl/.

Kruche ciasteczka ze wzorem

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

12 grudnia 2020

#ciasteczka, #desery, #mąka ziemniaczana

rondel