#ciasteczka, #desery, #mąka ziemniaczana, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Co roku na słoikach z nutelli znajdowały się stempelki do ciastek.
Długo szukałam przepisu na ciastka na których by się wzór utrzymał podczas pieczenia, aż w końcu go znalazłam na stronie https://justynadragan.pl/.
Na 28 sztuk:
140 g masła
1 żółtko
180 g mąki pszennej
20 g mąki ziemniaczanej
60 g cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)
szczypta soli
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąki, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtko, cukier i sól. Zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą schłodzić w lodówce godzinę. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,3 cm. Wycinać foremką ciasteczka, na każdym z nich odbić stempelek. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Schować blachę z ciastkami do lodówki, aż piekarnik uzyska pożądaną temperaturę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 10-15 minut (termoobieg). Upieczone ciastka studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać żółtko, miękkie masło, cukier puder, mąki i sól, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto owinąć folią spożywczą schłodzić w lodówce godzinę. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,3 cm. Wycinać foremką ciasteczka, na każdym z nich odbić stempelek. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Schować blachę z ciastkami do lodówki, aż piekarnik uzyska pożądaną temperaturę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC około 10-15 minut (termoobieg). Upieczone ciastka studzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: