#zupa, #kasza jęczmienna, #cebula, #ziemniaki, #marchewka, #seler, #pietruszka, #maggi, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Naszła mnie ochota na domowy krupnik.
Nigdy sama go nie robiłam, więc wzorowałam się na przepisie ze strony https://gotujzcukiereczkiem.pl/ ;)
1 litr rosołu / bulionu drobiowego
2 marchewki
1 pietruszka w korzeniu
kawałek selera
1 cebula
3 średnie ziemniaki
100 g kaszy jęczmiennej
sól
pieprz czarny mielony
maggi
natka pietruszki
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie warzywa obrać. Marchewkę pokroić w pół talarki, umyte ziemniaki, seler i pietruszkę w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Do rosołu / bulionu drobiowego dodać pokrojone warzywa, opłukaną kaszę jęczmienną i dużą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Zupę przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego miksującego włożyć obrane, umyte i pokrojone na kawałki: cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę oraz ziemniaki, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4.5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, odstawić. Do naczynia miksującego dodać rosół / bulion drobiowy, opłukaną kaszę, sól (0,5 łyżeczki), pieprz (0,25 łyżeczki) i maggi (1 łyżkę), zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 minut/100°C/obroty wsteczne/obr. 1. Zupę przed podaniem posypać rozdrobnioną natką pietruszki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: