rondel

#zupa, #kasza jęczmienna, #cebula, #ziemniaki, #marchewka, #seler, #pietruszka, #maggi, #Thermomix

03 września 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Krupnik

Naszła mnie ochota na domowy krupnik.

Nigdy sama go nie robiłam, więc wzorowałam się na przepisie ze strony https://gotujzcukiereczkiem.pl/ ;)

Składniki

  • 1 litr rosołu / bulionu drobiowego

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka w korzeniu

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 3 średnie ziemniaki

  • 100 g kaszy jęczmiennej

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • maggi

  • natka pietruszki 

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie warzywa obrać. Marchewkę pokroić w pół talarki, umyte ziemniaki, seler i pietruszkę w kostkę. Cebulę posiekać w drobną kostkę. Do rosołu / bulionu drobiowego dodać pokrojone warzywa, opłukaną kaszę jęczmienną i dużą szczyptę soli. Gotować na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Zupę przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego miksującego włożyć obrane, umyte i pokrojone na kawałki: cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę oraz ziemniaki, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4.5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, odstawić. Do naczynia miksującego dodać rosół / bulion drobiowy, opłukaną kaszę, sól (0,5 łyżeczki), pieprz (0,25 łyżeczki) i maggi (1 łyżkę), zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 20 minut/100°C/obroty wsteczne/obr. 1. Zupę przed podaniem posypać rozdrobnioną natką pietruszki. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: