rondel

#zupa, #kasza jęczmienna, #cebula, #boczek, #ziemniaki, #marchewka, #por, #seler, #pietruszka, #maggi, #Thermomix

14 października 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Krupnik II

Kolejna odsłona domowego krupniku ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 1 litr bulionu drobiowego / rosołu

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka w korzeniu  + natka

  • kawałek selera

  • kawałek pora

  • 1 cebula

  • 3 średnie ziemniaki

  • 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej

  • 1 łyżeczka masła

  • kawałek boczku

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • maggi

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do garnka w którym będzie gotowana zupa dać masło. Boczek pokroić w średnią kostkę, wrzucić do garnka. Chwilę podsmażyć. Cebulę obrać, posiekać w drobną kostkę. Dodać do boczku. Resztę warzyw obrać. Marchewkę i por pokroić w półtalarki, umyte ziemniaki, seler i pietruszkę w kostkę. Dodać do garnka, dusić na małym ogniu, aż warzywa zrobią się miękkie (co jakiś czas mieszając). Następnie dodać bulion drobiowy / rosół, kaszę jęczmienną i 0,5 płaskiej łyżeczki soli. Gotować bez przykrycia na małym ogniu, aż kasza będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem i maggi do smaku. Zupę przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. 

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć natkę pietruszki, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Do czystego i suchego miksującego włożyć obrane, umyte i pokrojone na kawałki: cebulę, marchewki, seler, por, pietruszkę oraz ziemniaki, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące. Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą, odstawić. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać boczek bez skóry, pokrojony w średnią kostkę oraz masło, dusić 2 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać odstawione warzywa, dusić kolejne 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Do naczynia miksującego dodać bulion drobiowy / rosół, opłukaną kaszę, sól (0,5 łyżeczki), pieprz (0,25 łyżeczki) i maggi (1 łyżkę), zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować 15-20 minut/100°C/obroty wsteczne/obr. 1. Zupę przed podaniem posypać rozdrobnioną natką pietruszki. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: