#kurczak, #sos, #danie główne, #cebula, #czosnek, #oliwa z oliwek, #śmietanka 30 %, #sos sojowy, #pieczarki, #cytryna, #koperek, #olej
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny kurczak w sosie pieczarkowym w sam raz do knedla czeskiego.
#przepis autorski
2 piersi z kurczaka
0,5 kg pieczarek
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek + do smażenia
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
500 g śmietanki 30%
3 łyżeczki mąki
0,5 pęczka koperku
szklanka rosołu / bulionu drobiowego
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Piersi z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na kawałki. Do miski wlać sos sojowy, oliwę z oliwek, sok z cytryny, dokładnie wymieszać. Wsadzić do marynaty piersi z kurczaka, wymieszać. Przykryć folią spożywczą, odstawić na minimum dwie godziny do lodówki. Po tym czasie mięso posolić, popieprzyć, usmażyć na łyżce oliwy z oliwek. Odstawić. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Pod koniec smażenia dać drobno posiekany, obrany czosnek. Chwilę razem przesmażyć. Pieczarki obrać, pokroić w pół plasterki, wrzucić do cebuli z czosnkiem. Smażyć razem 2-3 minuty. Dodać rosół / bulion drobiowy oraz śmietankę 30 % dokładnie wymieszaną z mąką. Gotować całość chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać posiekanym koperkiem. Dokładnie wymieszać, chwilę razem dusić, aby mięso się zagrzało. . Powstałym sosem polać ziemniaki lub knedel czeski.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: