#dania główne, #sosy, #kurczak, #śmietanka 30 %. #szpinak, #czosnek, #cebula, #ryż, #sos sojowy, #zioła toskańskie, #olej, #marchewka, #brokuł, #ziemniaki
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne danie obiadowe z kurczakiem, szpinakiem i warzywami.
#przepis autorski
150 g ryżu
1 pierś z kurczaka
250 g świeżego szpinaku
0,5 opakowania warzyw na patelnię
1 cebula
2 - 3 ząbki czosnku
szczypta ziół toskańskich
2 - 3 łyżki sosu sojowego
200 - 250 g śmietanki 30%
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
4 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie tradycyjne:
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na kawałki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na łyżce oliwy z oliwek. odstawić. Szpinak dokładnie opłukać, wysuszyć. Przełożyć na suchą patelnię, podgrzewać ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, przełożyć do innego naczynia. Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę, zeszklić na drugiej patelni na pozostałym tłuszczu. Dodać do niej obrany i bardzo drobno pokrojony czosnek, odstawiony szpinak oraz warzywa na patelnię. Wszystko razem dusić, aż warzywa będą miękkie. Dodać sos sojowy i śmietankę 30%. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą, ziołami toskańskimi i pieprzem do smaku. Dodać do warzyw usmażone mięso. Wymieszać, chwilę razem dusić, aby mięso się zagrzało. Na głęboki talerz dać ryż, na to mięso z sosem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: