#kuchnia tajska, #dania główne, #mleko kokosowe, #curry, #papryka, #limonka, #kurczak, #sos sojowy, #śmietana 30 %, #sezam, #ryż, #sos
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny pomysł na połączenie ostrej pasty curry z delikatnym mięsem kurczaka i ryżem.
Przepis znalazłam na stronie https://beszamel.se.pl/.
Odrobine go przerobiłam ;)
1 puszka mleka kokosowego (200 - 400 ml)
1 czubata łyżeczka żółtej pasty curry
1 papryka czerwona
garść sezamu prażonego
2 suszone liście limonki kaffir
1 duża pierś z kurczaka
sos sojowy ciemny
150 ml śmietanki 30 %
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
olej do smażenia
1 woreczek ryżu jaśminowego
Wykonanie tradycyjne:
Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką mieloną. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Na odrobinie oleju usmażyć pierś z kurczaka, po chwili dodać do niej paprykę czerwoną. Smażyć na małym ogniu przez chwilę. Wlać śmietankę 30 %, mleko kokosowe, dodać pastę curry oraz liście limonki kaffir. Gotować na małym ogniu, aż papryka będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie. Do głębokiego talerza przełożyć ryż, na to dać mięso z sosem. Całość posypać prażonym sezamem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: