rondel

#kuchnia tajska, #dania główne, #mleko kokosowe, #warzywa po azjatycku, #limonka, #kurczak, #sos sojowy, #curry, #ryż, #sos

15 października 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kurczak z pastą curry i ryżem II 

Kurczak z ryżem i tym razem z zielonym curry w wersji na ostro.

#przepis autorski

Składniki

  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)

  • 50 g zielonej pasty curry

  • 2 suszone liście limonki kaffir

  • 1 duża pierś z kurczaka

  • 1 opakowanie warzyw po azjatycku

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • papryka słodka mielona

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • olej do smażenia

  • 2 woreczki ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę. Posolić, popieprzyć, posypać słodką papryką mieloną. Na odrobinie oleju usmażyć pierś z kurczaka, po chwili dodać do niej warzywa po azjatycku. Smażyć na małym ogniu przez chwilę. Wlać mleko kokosowe, dodać pastę curry oraz liście limonki kaffir. Gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym do smaku. Ryż jaśminowy ugotować w osolonej wodzie. Do głębokiego talerza przełożyć ryż, na to dać mięso z sosem. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: