#kurczak, #szczypiorek, #pomidorki koktajlowe, #gałka muszkatołowa, #szparagi, #śmietanka 30 %, #ciecierzyca, #sos, #dania główne
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Szybki i łatwy przepis na coś dobrego.
Przepis znalazłam na stronie https://kuchnialidla.pl/.
Odrobinę go przerobiłam :)
0,5 pęczka szczypiorku
250 g szparagów zielonych
1 pierś z kurczaka
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
200 ml śmietanki 30%
sól
pieprz czarny mielony
papryka słodka mielona
250 g makaronu z ciecierzycy
Wykonanie tradycyjne:
Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Posolić, popieprzyć, posypać papryka słodką mieloną. Obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, odstawić. Szparagi umyć delikatnie pod zimną wodą. Odciąć zdrewniałe końcówki. Dokładnie osuszyć szparagi na ręczniku papierowym. Podgotować w osolonej wodzie około 2 minut. Lekko przestudzić, pokroić na kawałki. Na patelnię na której było smażone mięso wlać śmietankę 30 %, dodać gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Dodać szparagi i odstawione mięso, chwilę razem pogotować, aby zredukować sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodać drobno posiekany szczypiorek oraz umyte i pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe, dokładnie wymieszać. Makaron ugotować al dente. Na głęboki talerz dać makaron, na to mięso z sosem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: