rondel

#kurczak, #szczypiorek, #pomidorki  koktajlowe, #gałka muszkatołowa, #szparagi, #śmietanka 30 %, #ciecierzyca, #sos, #dania główne

26 kwietnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z makaronem z ciecierzycy

Szybki i łatwy przepis na coś dobrego.

Przepis znalazłam na stronie https://kuchnialidla.pl/.

Odrobinę go przerobiłam :)

Składniki

  • 0,5 pęczka szczypiorku

  • 250 g szparagów zielonych

  • 1 pierś z kurczaka

  • 8 pomidorków koktajlowych

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 1 łyżka masła

  • 200 ml śmietanki 30%

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • papryka słodka mielona

  • 250 g makaronu z ciecierzycy

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Posolić, popieprzyć, posypać papryka słodką mieloną. Obsmażyć na oliwie z oliwek z dodatkiem masła, odstawić. Szparagi umyć delikatnie pod zimną wodą. Odciąć zdrewniałe końcówki. Dokładnie osuszyć szparagi na ręczniku papierowym. Podgotować w osolonej wodzie około 2 minut. Lekko przestudzić, pokroić na kawałki. Na patelnię na której było smażone mięso wlać śmietankę 30 %, dodać gałkę muszkatołową, dokładnie wymieszać. Dodać szparagi i odstawione mięso, chwilę razem pogotować, aby zredukować sos. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Do sosu dodać drobno posiekany szczypiorek oraz umyte i pokrojone na kawałki pomidorki koktajlowe, dokładnie wymieszać. Makaron ugotować al dente. Na głęboki talerz dać makaron, na to mięso z sosem. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: