rondel

#ciasteczka, #desery, #proszek do pieczenia, #kakao

03 grudnia 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Kwiatki dwukolorowe

Pięknie wyglądające ciasteczka.

Przepis znalazłam na stronie https://domowysmakjedzenia.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Na 31 dużych kwiatków:

  • 300 g mąki pszennej + 30 g

  • 30 g kakao

  • 150 g margaryny / masła

  • 150 g cukru pudru

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder, jajko i proszek do pieczenia. Zarobić ciasto nożem, a następnie wyrobić ręka. Podzielić go na dwie równe części. Do jednej dodać 30 g mąki pszennej, a do drugiej kakao. Dokładnie każdą część wyrobić. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować każdą część (na około 3 mm), wyciąć kieliszkiem kółka. Na jasne kółko nałożyć ciemne. Przekroić na pół. Z każdej połówki utworzyć płatek kwiatka, ściskając końce. Jeden kwiatek składać się ma z pięciu płatków. Na środku przykleić spłaszczoną kuleczkę z jasnego ciasta. Gotowe kwiatki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku  nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 20-25 minut. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: