#makaron, #dania główne, #boczek, #cebula, #oliwa z oliwek, #śmietanka 30 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Zachciało mi się spaghetti carbonara, ale w związku z tym, że nie miałam makaronu do spaghetti zrobiłam makaron a'la carbonara.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
35 g cebuli
35 oliwy z oliwek
300 g boczku parzonego, wędzonego
700 g wody
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego
250 g makaronu mini kółka
180 g śmietanki 30%
1 jajko
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oliwie. Dodać pokrojony w drobną kostkę boczek, przesmażyć. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Dodać do boczku z cebulą. Śmietankę 30 % wymieszać z roztrzepanym jajkiem, dodać do reszty składników. Wymieszać. (Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorących składników). Podawać na ciepło.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego. Dodać oliwę, dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. W trakcie podsmażania cebuli z boczku zdjąć skórę, pokroić go w kostkę. Dodać do cebuli boczek, dusić 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać wodę, sól i makaron, gotować 15 - 20 minut/120ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). W osobnym naczyniu wymieszać śmietankę 30 % z roztrzepanym jajkiem, dodać przez otwór w pokrywie naczynia miksującego na 2 minuty przed końcem gotowania. Podawać na ciepło.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: