#makaron, #kuchnia japońska, #kurczak, #pieczarki, #czosnek, #imbir, #sos sojowy, #por, #cebula, #pieprz cayenne, #olej, #cebula dymka, #szczypiorek, #danie główne
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Mąż kupił makaron SOBA na spróbowanie i trzeba było coś wymyślić.
Przepis znalazłam na stronie http://zielonysrodek.pl/.
2 ruloniki makaronu SOBA
1 pierś z kurczaka
8 pieczarek
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 cebula
szczypior z cebuli dymki
kawałek pora
2 łyżki oleju
chochelka wody z gotowania makaronu
sól
pieprz czarny mielony
pieprz cayenne
Wykonanie tradycyjne:
Makaron SOBA ugotować w osolonej wodzie, odcedzić (zostawić chochelkę wody z gotowania), przelać zimną wodą. Pierś z kurczaka umyć, dobrze osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na kawałki. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na oleju, ściągnąć z patelni. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na tłuszczu ze smażenia mięsa przesmażyć cebulę. Dodać do niej obrany i bardzo drobno pokrojony czosnek, pokrojony na pół plasterki por, obrane i pokrojone na kawałki pieczarki oraz drobno starty imbir. Odrobinę posolić, aby pieczarki puściły sok. Dodać usmażone mięso. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, solą i pieprzem cayenne do smaku. Pod koniec wlać wodę z gotowania makaronu, chwilkę przesmażyć. Na patelnię wsypać ugotowany makaron, dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać pokrojonym szczypiorem z cebuli dymki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: