rondel

#dania główne, #makaron, #sos, #serek topiony, #boczek, #czosnek, #cebula, #papryka, #olej, #śmietanka 30 %, #Thermomix

01 listopada 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Makaron w sosie śmietanowo-serowym

Banalnie proste i szybkie danie - pychotka ;)

#przepis autorski

Składniki

  • 250 g makaronu

  • 100 g boczku wędzonego

  • 0,5 serka topionego

  • mała śmietanka 30%

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 papryka czerwona

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę obrać, drobno posiekać. Z boczku zdjąć skórę, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Na odrobinie oleju (jeśli boczek jest chudy) usmażyć boczek, po chwili dodać do niego cebulę oraz paprykę. Smażyć na małym ogniu przez chwilę. Wlać śmietankę 30 %, pogotować na małym ogniu, aż papryka będzie miękka. Dodać czosnek oraz połamany na kawałeczki serek. Zostawić na małym ogniu, aż do rozpuszczenia serka co jakiś czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Do głębokiego talerza przełożyć makaron, polać sosem.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na ćwiartki cebulę oraz obrany czosnek, rozdrobnić 3 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek naczynia miksującego. Dodać olej (1 łyżkę), dusić 3 minuty/120ºC/obr. 1. W trakcie podsmażania cebuli i czosnku z boczku zdjąć skórę, pokroić go w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki. Dodać do naczynia miksującego boczek oraz paprykę, dusić 3 minuty/120ºC/obroty wsteczne/obr. 1. Dodać wodę (500 g), sól (1 łyżeczkę), pieprz (0,5 łyżeczki) i makaron, gotować 15 minut/120ºC/obroty wsteczne/obr. mieszanie (ikona łyżki mieszającej). Przez otwór w pokrywie naczynia miksującego na 2 minuty przed końcem gotowania dodać śmietankę 30 % oraz połamany na małe kawałki serek topiony. Podawać na ciepło.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: