rondel

#dania główne, #makaron, #szpianak, #kurczak, #czosnek, #cebula, #papryka, #chili, #ser feta, #szczypiorek, #olej

22 sierpnia 2024

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Makaron ze szpinakiem i fetą

Ten makaron to idealne danie dla wszystkich, którzy kochają połączenie szpinaku i sera fety.

#przepis autorski

Składniki

  • 400 g makaronu pióra (penne rigate)

  • 400 g świeżego szpinaku

  • 1 papryka czerwona

  • 1 pierś z kurczaka

  • 0,5 cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • sól

  • pieprz czarny mielony 

  • szczypta chili

  • 1 łyżka masła

  • 250 g sera feta

  • szczypior z cebuli dymki

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Na odrobinie oleju usmażyć pierś z kurczaka, po chwili dodać do niej paprykę czerwoną. Smażyć na małym ogniu przez chwilę na małym ogniu, aż papryka będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem i chili do smaku. W międzyczasie szpinak dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć na suchą patelnię, podgrzewać ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, przełożyć do innego naczynia. Na patelni rozpuścić masło, dać obrane i bardzo drobno posiekane cebulę oraz czosnek, chwilę razem przesmażyć ciągle mieszając. Dodać odstawiony szpinak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wymieszać dokładnie z przygotowanym szpinakiem oraz piersią z kurczaka z papryka czerwoną. Nałożyć na talerz, posypać serem feta i  posiekanym szczypiorem z cebuli dymki.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: