#dania główne, #makaron, #szpianak, #kurczak, #czosnek, #cebula, #papryka, #chili, #ser feta, #szczypiorek, #olej
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ten makaron to idealne danie dla wszystkich, którzy kochają połączenie szpinaku i sera fety.
#przepis autorski
400 g makaronu pióra (penne rigate)
400 g świeżego szpinaku
1 papryka czerwona
1 pierś z kurczaka
0,5 cebuli
3 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny mielony
szczypta chili
1 łyżka masła
250 g sera feta
szczypior z cebuli dymki
olej do smażenia
Wykonanie tradycyjne:
Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, usunąć błony, pokroić w kostkę. Posolić i popieprzyć. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Na odrobinie oleju usmażyć pierś z kurczaka, po chwili dodać do niej paprykę czerwoną. Smażyć na małym ogniu przez chwilę na małym ogniu, aż papryka będzie miękka. Doprawić solą, pieprzem i chili do smaku. W międzyczasie szpinak dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć na suchą patelnię, podgrzewać ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, przełożyć do innego naczynia. Na patelni rozpuścić masło, dać obrane i bardzo drobno posiekane cebulę oraz czosnek, chwilę razem przesmażyć ciągle mieszając. Dodać odstawiony szpinak, doprawić solą i pieprzem do smaku. Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Wymieszać dokładnie z przygotowanym szpinakiem oraz piersią z kurczaka z papryka czerwoną. Nałożyć na talerz, posypać serem feta i posiekanym szczypiorem z cebuli dymki.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: