#pierogi, #dania główne, #kuchnia turecka, #kuchnia azjatycka, #cebula, #mięso mielone, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i ciekawie wyglądające pierogi z mięsem.
Przepis znalazłam na stronie https://okolicepalnika.pl/.
Na 10 sztuk:
Ciasto:
Farsz:
250 g mięsa mielonego
150 g cebuli
sól
pieprz czarny mielony
masło
Dodatkowo:
roztopione masło do polania (1/4 kostki)
świeżo mielony pieprz czarny
Wykonanie tradycyjne:
Do przesianej mąki wlać gorącą wodę, dodać sól i roztrzepane jajko. Całość dokładnie wyrobić, aż do uzyskanie gładkiego i jednolitego ciasta. Owinąć folią spożywczą, odstawić na pół godziny.
Cebulę obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle. Dodać do niej mięso, przesmażyć, aż będzie dobre. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Przełożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować cienki placek, wycinać kwadraty o bokach około 10 cm. Na każdy nakładać łyżkę farszu oraz kłaść kawałek masła. Skleić dokładnie przeciwległe brzegi, tak aby utworzyły kształt x. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować na parze około 30 minut. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać gorącą wodę, dodać sól, przesianą mąkę i roztrzepane jajko, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Owinąć folią spożywczą, odstawić na pół godziny. Umyć naczynie miksujące.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć obraną i pokrojoną na kawałki cebulę, rozdrobnić 5 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać masło (1 łyżkę) i mięso mielone, dusić 5 minut/120ºC/obr. 2. Doprawić solą (0,25-05 łyżeczki) i pieprzem (0,25 łyżeczki), wymieszać 10 sekund/obr. 5.
Przełożyć ciasto na stolnicę, rozwałkować cienki placek, wycinać kwadraty o bokach około 10 cm. Na każdy nakładać łyżkę farszu oraz kłaść kawałek masła. Skleić dokładnie przeciwległe brzegi, tak aby utworzyły kształt x. Gotowe układać na bawełnianej ściereczce. Przykryć jeśli nie będą gotowane od razu, aby nie obeschły. Gotować na parze około 30 minut. Po ugotowaniu polać roztopionym masłem oraz posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: