rondel

#inne, #mięso mielone, #papryka, #cebula, #czosnek, #cebula dymka, #szczypiorek, #sos sojowy, #ser żółty, #olej, #masło, #drożdże, #śmietana 18 %, #kuchnia marokańska

23 kwietnia 2025

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Marokańskie chlebki z patelni 

Ciekawe w smaku chlebki z patelni.

Przepis znalazłam na stronie https://smakinatalerzu.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto na 10 sztuk:

  • 50 g masła

  • 140 ml mleka

  • 30 g świeżych drożdży

  • 500 g mąki pszennej

  • 135 g śmietany 18 % (w temperaturze pokojowej)

  • 0,5 płaskiej łyżeczki soli

 

Farsz:

  • 250 g mięsa mielonego

  • 4 papryczki sweet bites

  • 1 cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 cebule dymki ze szczypiorkiem

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • sos sojowy

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

  • 40 g sera cheddar

  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę i cebule dymki obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać, bardzo drobno posiekać. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oleju. Dodać do niego cebule, czosnek, papryczki sweet bites, sos sojowy oraz paprykę słodką mieloną. Smażyć razem kilka minut. Dodać drobno posiekany szczypiorek, doprawić solą i pieprzem do smaku. Przestudzić. Dodać starty na drobnych oczkach ser cheddar, dokładnie wymieszać.

Masło rozpuścić, odstawić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać do nich ciepłe mleko wymieszane z pokruszonymi drożdżami, odstawione masło i śmietanę 18 %, dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć go na oprószony mąką blat. Podzielić na 10 równych części. Na każdą cześć ciasta nałożyć łyżeczkę farsz, skleić. Układać na stolnicy łączeniem do dołu, delikatnie spłaszczyć.

Smażyć na rozgrzanym oleju (niewielkiej ilości) na małym ogniu z obydwu stron na złoty kolor. 

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: