#bułeczki, #desery, #drożdże, #kruszonka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepyszne maślane bułeczki z dużą ilością kruszonki.
Przepis ze strony http://www.tysiagotuje.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto (na 12 bułeczek):
20 g świeżych drożdży
200 ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
450 g mąki pszennej + 1 łyżka
80 g roztopionego masła
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
Kruszonka:
25 g masła
2 łyżki cukru
4 łyżki mąki pszennej
Dodatkowo:
1 jajko
2 łyżki mleka
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i dodać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Podzielić na równe części. Formować bułeczki. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Zacząć od kruszonki. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone na kawałki i cukier, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, schować do lodówki. Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, mąkę, jajko, miękkie masło i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na równe części. Formować bułeczki. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: