rondel

#bułeczki, #desery, #drożdże, #kruszonka, #Thermomix

08 lipca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Maślane bułeczki drożdżowe z kruszonką

Przepyszne maślane bułeczki z dużą ilością kruszonki.

Przepis ze strony http://www.tysiagotuje.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto (na 12 bułeczek):

  • 20 g świeżych drożdży

  • 200 ml ciepłego mleka

  • 4 łyżki cukru

  • 450 g mąki pszennej + 1 łyżka 

  • 80 g roztopionego masła

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 1 jajko 

Kruszonka:

  • 25 g masła

  • 2 łyżki cukru

  • 4 łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszać. Schować do lodówki. Masło rozpuścić. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Wlać do nich ciepłe mleko i dodać łyżkę mąki. Wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać zaczyn i jajko, wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać roztopiony tłuszcz. Podzielić na równe części. Formować bułeczki. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Zacząć od kruszonki. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać zimne masło pokrojone na kawałki i cukier, rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Przesypać do innego naczynia, schować do lodówki.  Do naczynia miksującego wlać mleko, podgrzewać 3 minuty/37°C/obr. 1. Dodać pokruszone drożdże, cukier, mąkę, jajko, miękkie masło i sól, wymieszać 15 sekund/obr.6. Następnie wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto przełożyć na oprószony mąką blat. Podzielić na równe części. Formować bułeczki. Układać na blasze posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na 15 minut. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 2 łyżkami mleka. Posypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (termoobieg) około 20-30 minut. Wyjąć, ostudzić na kratce

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: