#ciasteczka, #desery, #orzechy, #proszek do pieczenia, #śmietana 18 %, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Zostało mi bardzo dużo mielonych orzechów.
Trzeba było wymyślić jakieś ciasteczka.
I tak powstały maślano-orzechowe korony.
Przepis znalazłam na stronie https://lubie-gary.blogspot.com/.
Na 200 ciasteczek:
2,5 szklanki mąki pszennej
150 g miękkiego masła
1 jajko
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g orzechów włoskich mielonych
1 płaska łyżka śmietany 18 % (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej masło, posiekać dobrze nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, mielone orzechy oraz jajko. Wyrobić ciasto. (Gdy ciasto przypomina swoją konsystencją kruszonkę, dodać śmietanę 18 %, ponownie wyrobić) Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na około 0,5 cm, wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do180ºC (termoobieg) na złoty kolor (20-25 minut).
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękkie masło, cukier, mąkę, jajko, proszek do pieczenia i orzechy mielone, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). (Gdy ciasto przypomina swoją konsystencją kruszonkę, dodać śmietanę 18 %, ponownie wyrobić 1 minuta/ikona kłosa (funkcja wyrabianie)). Owinąć folią spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na około 0,5 cm, wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do180ºC (termoobieg) na złoty kolor (20-25 minut).
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: