Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej masło, posiekać dobrze nożem. Dodać cukier, proszek do pieczenia, mielone orzechy oraz jajko. Wyrobić ciasto. (Gdy ciasto przypomina swoją konsystencją kruszonkę, dodać śmietanę, ponownie wyrobić) Owinąć w folię spożywczą, schować na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm), wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w gorącym piekarniku (180ºC, termoobieg) na złoty kolor (20-25 minut).
Na 200 ciasteczek:
2,5 szklanki mąki pszennej
150 g miękkiego masła
1 jajko
0,5 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g orzechów włoskich mielonych
1 płaska łyżka śmietany 18 % (opcjonalnie)
Zostało mi bardzo dużo mielonych orzechów.
Trzeba było wymyślić jakieś ciasteczka.
I tak powstały maślano-orzechowe korony.
Inspirację czerpałam ze strony https://lubie-gary.blogspot.com/.
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
#ciasteczka, #desery, #orzechy