rondel

#dania główne, #pide, #mięso mielone, #cebula dymka, #pomidor, #papryka, #pietruszka, #drożdże, #jogurt typu islandzkiego, #oliwa z oliwek, #szczypiorek, #Thermomix

24 października 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Mini pide z mięsem

Pyszna alternatywa dla lubiących pizze i nie tylko.

Przepis znalazłam na stronie http://www.mirabelkowy.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Składniki

Ciasto:

  • 15 g świeżych drożdży

  • 0,5 łyżeczki cukru

  • 300 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 2 łyżki jogurtu typu islandzkiego

  • 100 ml ciepłej wody

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 0,5 łyżeczki soli

Farsz:

  • 200 g mięsa mielonego

  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

  • 0,5 dużego pomidora

  • 0,5 papryki czerwonej

  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

  • 1 łyżeczka papryki słodkie mielonej

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać do nie zaczyn, sól, oliwę z oliwek i jogurt typu islandzkiego, dokładnie wyrobić. Przykryć miskę bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować farsz. Cebulę obrać, wraz ze szczypiorkiem drobno posiekać. Mięso mielone posolić, popieprzyć, usmażyć na oliwie z oliwek. Dodać umytego i pokrojonego pomidora oraz umytą z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojoną na małe kawałki paprykę. Smażyć razem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek i paprykę słodką mieloną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kawałki. Z każdym kawałkiem postępujemy tak samo. Z ciasta uformować łódeczki, wypełnić farszem, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Piec w piekarniku nagrzanym do 250ºC (termoobieg) przez 12 - 15 minut. Podawać na ciepło.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać wodę, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, oliwę z oliwek, jogurt typu islandzkiego i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. W tym czasie przygotować farsz. Do czystego i suchego naczynia miksującego dać obraną cebulę, rozdrobnić 4 sekundy/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki, dodać do cebuli. Rozdrobnić 10 sekund/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać oliwę z oliwek i mięso mielone, dusić 5 minut/120ºC/obr. 2. Dodać posiekaną natkę pietruszki, posiekany szczypiorek i paprykę słodką mieloną. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe kawałki. Z każdym kawałkiem postępujemy tak samo. Z ciasta uformować łódeczki, wypełnić farszem, przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę piekarnikową. Piec w piekarniku nagrzanym do 250ºC (termoobieg) przez 12 - 15 minut. Podawać na ciepło.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: