rondel

#ciasteczka, #desery, #miód, #cukier puder, #Thermomix

09 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Miodowe rybki

Idealne na raz do buzi kruche ciasteczka z dodatkiem miodu.

Na prośbę córci rybki mają oczka i buźki ;)

Przepis znalazłam na stronie https://kulinarneprzeboje.pl/.

Składniki

Na 170 sztuk:

  • 350 g mąki pszennej

  • 4 czubate łyżki miodu

  • 2 żółtka

  • 180 g masła

  • 5 czubatych łyżek cukru pudru (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej tłuszcz, posiekać dokładnie nożem. Dodać żółtka, cukier puder oraz miód. Zagnieść dokładnie, żeby powstało gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Można dorobić im oczy i buzie. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 200ºC (termoobieg) około 5-10 minut (u mnie 8 minut). Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać żółtka, miękkie masło, cukier puder, miód i mąkę. Wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinać foremką ciasteczka. Można dorobić im oczy i buzie. Ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym 200ºC (termoobieg) około 5-10 minut (u mnie 8 minut). Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: