rondel

#przetwory, #ogórki, #koperek, #ocet

04 sierpnia 2023

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Mizeria na zimę

Pyszna alternatywa dla zwykłej mizerii.

Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.

Na pewno będę z niego korzystać.

Składniki

Zalewa:

  • 1 l wody

  • 3 łyżki octu spirytusowego 10 %

  • 3/4 łyżeczki cukru

  • 3/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • pęczek koperku

  • 1 kg ogórków

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Ogórki dokładnie umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do nich sól, cukier i ocet. Bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do ogórków.  Dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: