#przetwory, #ogórki, #koperek, #ocet
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszna alternatywa dla zwykłej mizerii.
Przepis znalazłam na stronie https://aniagotuje.pl/.
Na pewno będę z niego korzystać.
Zalewa:
1 l wody
3 łyżki octu spirytusowego 10 %
3/4 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki soli
Dodatkowo:
pęczek koperku
1 kg ogórków
Wykonanie tradycyjne:
Ogórki dokładnie umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki. Dodać do nich sól, cukier i ocet. Bardzo dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do ogórków. Dokładnie wymieszać. Całość przełożyć do słoików, wytrzeć brzegi, mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: