Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Zacząć od kleika tangzhong. Do rondelka wsypać mąkę, dodać mleko. Podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie gęsty kleik. Odstawić do wystygnięcia.

Następnie zrobić zaczyn. Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, miękkie masło oraz zaczyn. Zacząć wyrabianie. Podczas niego w dwóch porcjach dodać kleik tangzhong. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części. każdą z nich rozwałkować na prostokąt, złożyć brzegi do środka i zwinąć jak roladę. Przełożyć ciasto do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch keksówek. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczenie posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 20 minut. Po tym czasie chlebki wyciągnąć z formy, przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.

Sposób przygotowania

Kleik tangzhong:

  • 37 g mąki pszennej

  • 190 ml mleka 

Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży

  • 20-25 g cukru

  • 310 ml mleka 

Ciasto właściwe:

  • 1 jajko

  • 2 łyżki miękkiego masła

  • 730 g mąki pszennej + 1 łyżka

  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko

  • 1 łyżka mleka 

Składniki

Ciekawy w smaku, prosty w przygotowaniu mleczny chleb japoński.

Przepis ze strony https://noizz.pl/.

Odrobinę go przerobiłam ;)

Mleczny chleb japoński

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

04 lipca 2021

#chleb, #pieczywo, #drożdże

rondel