#chleb, #pieczywo, #kuchnia japońska, #drożdże
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Ciekawy w smaku, prosty w przygotowaniu mleczny chleb japoński.
Przepis ze strony https://noizz.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Kleik tangzhong:
37 g mąki pszennej
190 ml mleka
Zaczyn:
20 g świeżych drożdży
20-25 g cukru
310 ml mleka
Ciasto właściwe:
1 jajko
2 łyżki miękkiego masła
730 g mąki pszennej + 1 łyżka
0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo:
1 jajko
1 łyżka mleka
Wykonanie tradycyjne:
Zacząć od kleika tangzhong. Do rondelka wsypać mąkę, dodać mleko. Podgrzewać cały czas mieszając, aż powstanie gęsty kleik. Odstawić do wystygnięcia.
Następnie zrobić zaczyn. Do ciepłego mleka dodać cukier, pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać, odstawić na 15-20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko, miękkie masło oraz zaczyn. Zacząć wyrabianie. Podczas niego w dwóch porcjach dodać kleik tangzhong. Dokładnie wyrobić. Przykryć bawełnianą ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części. każdą z nich rozwałkować na prostokąt, złożyć brzegi do środka i zwinąć jak roladę. Przełożyć ciasto do wyłożonych papierem do pieczenia dwóch keksówek. Przykryć bawełnianą szmatką, odstawić jeszcze na 30 minut w ciepłe miejsce. Przed pieczenie posmarować rozbełtanym jajkiem wymieszanym z łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (góra-dół) około 20 minut. Po tym czasie chlebki wyciągnąć z formy, przykryć folią aluminiową (świecącą stroną na wierzch), piec jeszcze 15 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave