#muffinki, #desery, #budyń, #soda oczyszczona, #mąka ziemniaczana, #proszek do pieczenia, #cukier puder, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Przepis znalazłam na stronie http://www.mojewypieki.com/ i nie omieszkałam go wypróbować ;)
Na 12 muffinek:
200 g masła
80 g budyniu śmietankowego / waniliowego
20 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
140 g cukru
2 jajka
4 łyżki mleka
cukier puder do oprószenia (opcjonalnie, sposób przygotowania tutaj)
Wykonanie tradycyjne:
Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać cukier, jajka, mleko oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i sodą oczyszczoną. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasta do wypełnienia 3/4 papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 25 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem na stół można posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia włożyć pokrojone na kawałki masło, wymieszać 1 minutę/obr.4. Zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Następnie wymieszać kolejne 2 minuty/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać cukier, jajka, mleko oraz przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, proszkiem budyniowym i sodą oczyszczoną. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasta do wypełnienia 3/4 papilotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 25 minut. Studzić na kratce. Przed podaniem na stół można posypać cukrem pudrem.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: