#muffinki, #desery, #śmietana 18 %, #olej, #miód, #imbir, #proszek do pieczenia, #gruszka, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Bardzo wilgotne muffinki z kawałkami gruszek, które bardzo szybko znikają.
Przepis znalazłam na stronie https://mojewypieki.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Na 12 muffinek:
Ciasto:
150 g śmietany 18 %
2 jajka
150 ml oleju
1 łyżka miodu
250 - 300 g mąki pszennej
1 łyżeczka imbiru mielonego
150 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 gruszki
3 łyżeczki cukru do posypania
Wykonanie tradycyjne:
W jednej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, imbir mielony i cukier. W drugiej jajka, śmietanę 18 %, miód i olej. Połączyć zawartość misek, aż będzie jednolita masa. Gruszki umyć obrać, pokroić w drobną kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na zmianę po łyżce ciasta i po trochu gruszek, aż do wykorzystania składników. Przed pieczeniem każdą muffinkę posypać 0,5 łyżeczki cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać jajka, śmietanę 18 %, olej, miód, cukier, imbir mielony, proszek do pieczenia i mąkę, wymieszać 2 minuty/obr. 5. Gruszki umyć obrać, pokroić w drobną kostkę. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać na zmianę po łyżce ciasta i po trochu gruszek, aż do wykorzystania składników. Przed pieczeniem każdą muffinkę posypać 0,5 łyżeczki cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C (termoobieg) około 30 minut. Studzić na kratce.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: