#inne, #mus, #jabłka, #cynamon, #cytryna, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszny mus jabłkowy.
Idealny do szarlotki lub na kanapkę.
Przepis znalazłam na stronie https://cookidoo.pl/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
1200 g papierówek
60 g cukru
20 g soku z cytryny
2 łyżeczki cynamonu
3/4 szklanki wody - wykonanie tradycyjne
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka umyć, obrać , usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wrzucić przygotowane jabłka. Przykryć, gotować na małym ogniu przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie odkryć, dodać cynamon. Gotować jeszcze 15 minut co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz, zmiksować zawartość garnka przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Gotowy mus przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Wykonanie w Thermomixie:
Jabłka umyć, obrać , usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć przygotowane jabłka, cukier, sok z cytryny i cynamon, rozdrobnić przy pomocy kopystki 15 sekund/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać 15 minut/Varoma/obr. 1. Gotowy mus przełożyć do wyparzonych słoiczków, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką i pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoiki obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: