rondel

#inne, #mus, #jabłka, #cytryna, #Thermomix

10 września 2022

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Mus jabłkowy II

Przepyszny mus jabłkowy do słoików na zimę ;)

Składniki

Na 1 słoik:

  • 850 g jabłek

  • 40 g wody

  • 50 g cukru

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Jabłka umyć, obrać , usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wrzucić przygotowane jabłka. Przykryć, gotować na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Wyłączyć gaz, zmiksować zawartość garnka przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa. Gotowy mus przełożyć do wyparzonego słoika, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoik obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Jabłka umyć, obrać , usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć przygotowane jabłka i wodę, rozdrobnić 10 sekund/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dusić 10 minut/100ºC/obroty wsteczne/obr. ikona łyżki mieszającej.  Dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać 15 sekund/obroty wsteczne/obr. 4. Gotowy mus przełożyć do wyparzonego słoika, wytrzeć brzegi, natychmiast mocno zakręcić. Włożyć do garnka wyłożonego ściereczką, pasteryzować 15 minut (od momentu zagotowania wody). Po pasteryzacji słoik obrócić do góry dnem, pozostawić do ostygnięcia.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: