rondel

#dania główne, #naleśniki,  #mozzarella, #cebula, #papryka, #fasola, #pomidor, #mięso mielone, #chili, #olej, #ketchup

29 lipca 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Naleśniki po meksykańsku

Miałam wielką ochotę na coś z kuchni meksykańskiej i tak powstały właśnie te naleśniki ;)

#przepis autorski

Składniki

Na 6 sztuk:

Ciasto:

  • 25 g masła

  • 350 ml mleka

  • szczypta soli

  • 1 jajko

  • 200 g mąki pszennej

  • 2 czubate łyżeczki pomidorów z chili i oregano

 

Farsz:

  • 200-250 g mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 140 g sera mozzarella

  • 170 g meksykańskiej mieszanki warzywnej

  • 160 g czerwonej fasoli w puszce

  • szczypta chili

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • olej do smażenia

 

Dodatkowo:

  • ketchup pikantny

  • 140 g sera mozzarella

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i pomidorami z chili i oregano. Wlać mleko, masło oraz jajko, dokładnie wymieszać. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć razem z mięsem mielonym na odrobinie oleju. Doprawić solą i pieprzem. Przesypać do miski, ostudzić. Dodać odsączoną z zalewy meksykańską mieszankę warzywną oraz fasolę. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić według uznania solą, pieprzem oraz chili.

Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym. Polać ketchupem i posypać startym serem. Wsadzić do zimnego piekarnika. Po uzyskaniu temperatury 190°C (góra-dół) zapiekać jeszcze około 20 minut.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: