#dania główne, #naleśniki, #mozzarella, #cebula, #papryka, #fasola, #pomidor, #mięso mielone, #chili, #olej, #ketchup
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miałam wielką ochotę na coś z kuchni meksykańskiej i tak powstały właśnie te naleśniki ;)
#przepis autorski
Na 6 sztuk:
Ciasto:
25 g masła
350 ml mleka
szczypta soli
1 jajko
200 g mąki pszennej
2 czubate łyżeczki pomidorów z chili i oregano
Farsz:
200-250 g mięsa mielonego
1 cebula
140 g sera mozzarella
170 g meksykańskiej mieszanki warzywnej
160 g czerwonej fasoli w puszce
szczypta chili
sól
pieprz czarny mielony
olej do smażenia
Dodatkowo:
ketchup pikantny
140 g sera mozzarella
Wykonanie tradycyjne:
Masło rozpuścić. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i pomidorami z chili i oregano. Wlać mleko, masło oraz jajko, dokładnie wymieszać. Piec na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obydwu stron na złoty kolor.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć razem z mięsem mielonym na odrobinie oleju. Doprawić solą i pieprzem. Przesypać do miski, ostudzić. Dodać odsączoną z zalewy meksykańską mieszankę warzywną oraz fasolę. Ser zetrzeć na tarce, wymieszać z pozostałymi składnikami. Doprawić według uznania solą, pieprzem oraz chili.
Na środek naleśnika dać trochę farszu i zawinąć. Gotowe naleśniki układać w naczyniu żaroodpornym. Polać ketchupem i posypać startym serem. Wsadzić do zimnego piekarnika. Po uzyskaniu temperatury 190°C (góra-dół) zapiekać jeszcze około 20 minut.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: