#naleśniki, #dania główne, #olej, #ser feta, #mąka kukurydziana, #mąka ziemniaczana, #szczypiorek, #słonecznik, #szpinak, #oregano, #czosnek, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Pyszne i zdrowe naleśniki w sam raz na obiad.
Przepis znalazłam na stronie https://www.kwestiasmaku.com/.
Odrobinę go przerobiłam ;)
Ciasto na naleśniki:
składniki tutaj
Farsz:
200 g sera feta
szczypior z cebuli dymki
garść prażonego słonecznika
500 g świeżego szpinaku
sól
pieprz czarny mielony
0,5 łyżeczki oregano suszonego
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
Wykonanie tradycyjne:
Przygotowanie ciasta tutaj.
Szpinak dokładnie opłukać, wysuszyć. Przełożyć na suchą patelnię, podgrzewać ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, przełożyć do innego naczynia. Na patelni rozpuścić masło, dać obrany i bardzo drobno posiekany czosnek, oregano oraz odstawiony szpinak, chwilę razem przesmażyć ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
Na naleśniku rozłożyć przygotowany szpinak, fetę, posypać prażonym słonecznikiem, zawijać.
!Podawać na ciepło!
Wykonanie w Thermomixie:
Przygotowanie ciasta tutaj.
Szpinak dokładnie opłukać, wysuszyć. Przełożyć na suchą patelnię, podgrzewać ciągle mieszając, aż szpinak zwiędnie, przełożyć do innego naczynia. Na patelni rozpuścić masło, dać obrany i bardzo drobno posiekany czosnek, oregano oraz odstawiony szpinak, chwilę razem przesmażyć ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Fetę odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę.
Na naleśniku rozłożyć przygotowany szpinak, fetę, posypać prażonym słonecznikiem, zawijać.
!Podawać na ciepło!
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: