rondel

#desery, #oponki, #drożdże, #wódka, #olej, #cukier puder, #Thermomix

16 lutego 2021

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Oponki drożdżowe

Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią. 

Przepis znalazłam na stronie https://lubie-gary.blogspot.com/ i wiedziałam, że go wypróbuję.

Odrobine go przerobiłam ;)

Składniki

Na 28 sztuk:

  • 400 g mąki pszennej + 1 płaska łyżka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • 50 g cukru

  • 3 łyżki masła

  • szczypta soli

  • 1 łyżka wódki

  • olej do smażenia

  • cukier puder do oprószenia (sposób przygotowania tutaj)

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zaczyn, jajko, wódkę i sól. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem mniejsze. Układać oponki na posypaną mąką ściereczce / stolnicy silikonowej. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju (nie za długo bo robią się twarde). Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Gorące posypać cukrem pudrem.

!Najlepsze świeże!

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać mleko, pokruszyć drożdże, dać cukier, podgrzać 2 minuty/37ºC/obr. 2. Dodać mąkę, miękkie masło, jajko, wódkę i sól, wyrobić 3 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym na 45 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem mniejsze. Układać oponki na posypaną mąką ściereczce / stolnicy silikonowej. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju (nie za długo bo robią się twarde). Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Gorące posypać cukrem pudrem.

!Najlepsze świeże!

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: