Media Społecznościowe:

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Galeria

Wykonanie tradycyjne:

Masło rozpuścić, ostudzić. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim cukier. Dodać do nich łyżkę mąki oraz pokruszone drożdże, wymieszać. Odstawić na 15-20 minut. Mąkę przesiać do miski. Dodać do niej zaczyn, jajko, wódkę i sól. Dokładnie wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Szklanką wykrawać większe okręgi, a kieliszkiem dziurki. Układać oponki na posypaną mąką ściereczce / stolnicy silikonowej. Przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut. Smażyć na złoty kolor z obydwóch stron na rozgrzanym do 180ºC oleju (nie za długo bo robią się twarde). Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Gorące posypać cukrem pudrem.

!Najlepsze świeże!

Sposób przygotowania

Na 28 sztuk:

  • 400 g mąki pszennej + 1 płaska łyżka

  • 20 g świeżych drożdży

  • 1 jajko

  • szklanka mleka

  • 50 g cukru

  • 3 łyżki masła

  • szczypta soli

  • 1 łyżka wódki

  • olej do smażenia

  • cukier puder do oprószenia

Składniki

Uwielbiam ciasto drożdżowe pod każdą postacią. 

Natknęłam się na ten przepis na stronie https://lubie-gary.blogspot.com/ i wiedziałam, że go wypróbuję.

Odrobine go przerobiłam ;)

Oponki drożdżowe

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

NAJNOWSZE PRZEPISY

16 lutego 2021

#desery, #oponki, #drożdże

rondel