#ciasteczka, #desery, #cukier puder, #orzechy, #masło, #margaryna, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miały być rogaliki orzechowe, ale ja zrobiłam inną wersję ;)
Na 114 sztuk:
105 g margaryny / masła
35 g cukru pudru + do obtoczenia (sposób przygotowania tutaj)
40 g orzechów włoskich mielonych
150 g mąki pszennej
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej miękki tłuszcz, posiekać dobrze nożem. Dodać cukier i mielone orzechy, wyrobić ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować go na grubość około 0,5 cm, wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Gorące obtaczać w cukrze pudrze.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękki tłuszcz, cukier puder, mąkę i orzechy mielone, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm, wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Gorące obtaczać w cukrze pudrze.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: