rondel

#ciasteczka, #desery, #cukier puder, #orzechy, #Thermomix

16 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga. Część z Was pewnie trafiła tutaj z bloga http://mojemalekucharzenie.blogspot.com/

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Orzechowe podkowy

Miały być rogaliki orzechowe, ale ja zrobiłam inną wersję ;)

Składniki

Na 114 sztuk:

  • 105 g margaryny / masła

  • 35 g cukru pudru + do obtoczenia (sposób przygotowania tutaj)

  • 40 g orzechów włoskich mielonych

  • 150 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej miękki tłuszcz, posiekać dobrze nożem. Dodać cukier, mielone orzechy. Wyrobić ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm), wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) na 15 minut. Gorące obtaczać w cukrze pudrze.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękki tłuszcz, cukier puder, mąkę i orzechy mielone, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm), wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) na 15 minut. Gorące obtaczać w cukrze pudrze.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: