#ciasteczka, #desery, #cukier puder, #orzechy, #Thermomix
Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.
Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach.
Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;)
Miały być rogaliki orzechowe, ale ja zrobiłam inną wersję ;)
Na 114 sztuk:
105 g margaryny / masła
35 g cukru pudru + do obtoczenia (sposób przygotowania tutaj)
40 g orzechów włoskich mielonych
150 g mąki pszennej
Wykonanie tradycyjne:
Przesiać mąkę, dodać do niej miękki tłuszcz, posiekać dobrze nożem. Dodać cukier, mielone orzechy. Wyrobić ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm), wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) na 15 minut. Gorące obtaczać w cukrze pudrze.
Wykonanie w Thermomixie:
Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękki tłuszcz, cukier puder, mąkę i orzechy mielone, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto (na około 0,5 cm), wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) na 15 minut. Gorące obtaczać w cukrze pudrze.
Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave
Media Społecznościowe: