rondel

#ciasteczka, #desery, #cukier puder, #orzechy, #masło, #margaryna, #Thermomix

16 grudnia 2020

NAJNOWSZE PRZEPISY

WITAM NA BLOGU MADE BY MYCHA

Witajcie na nowej odsłonie mojego bloga.

Postanowiłam przenieść bloga na inna platformę, aby móc z Wami lepiej się dzielić swoimi pomysłami i ułatwić Wam przeglądanie bloga na telefonach i tabletach. 

Jako, że jest to moja pierwsza strona proszę o wyrozumiałość ;) 

Orzechowe podkowy

Miały być rogaliki orzechowe, ale ja zrobiłam inną wersję ;)

Składniki

Na 114 sztuk:

  • 105 g margaryny / masła

  • 35 g cukru pudru + do obtoczenia (sposób przygotowania tutaj)

  • 40 g orzechów włoskich mielonych

  • 150 g mąki pszennej

Sposób przygotowania

Wykonanie tradycyjne:

Przesiać mąkę, dodać do niej miękki tłuszcz, posiekać dobrze nożem. Dodać cukier i mielone orzechy, wyrobić ciasto. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować go na grubość około 0,5 cm, wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Gorące obtaczać w cukrze pudrze.

 

Wykonanie w Thermomixie:

Do czystego i suchego naczynia miksującego dać miękki tłuszcz, cukier puder, mąkę i orzechy mielone, wyrobić 2 minuty/ikona kłosa (funkcja wyrabianie). Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na grubość około 0,5 cm, wyciąć foremką ciasteczka. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC (termoobieg) około 15 minut. Gorące obtaczać w cukrze pudrze.

Galeria

Strona zrobiona w kreatorze stron internetowych WebWave

Media Społecznościowe: